دانستنیهای تغذیه در ماه مبارک رمضان
دانستني هاي تغذيه در ماه رمضان
هر ساله پس از ماه مبارک رمضان، اغلب يا افزايش وزن پيدا مي کنيم يا ضعيف شده و دچار بيماريهاي گوارشي مي شويم. اين عوارض از آن جا ناشي مي شود که ياد نگرفته ايم اصولي روزه بگيريم .
پرخوري و بدخوري دليل عمده اين عوارض است
تغذيه صحيح در ماه رمضان بسيار اهميت دارد و بايد مواد غذايي مانند گوشت، مرغ، ماهي، لبنيات و سبزي ها، قسمت اعظم رژيم غذايي شخص را در برگيرد.
مصرف تمام مواد غذايي بايد بر اساس اصول و برنامه باشد.مثلاً اگر مي گوييم لبنيات خوب است، بايد در نظر داشته باشيم که مصرف بالاي لبنيات بدون مصرف آب به ميزان کافي، ايجاد سنگهاي مجاري ادراري را بسيار افزايش مي دهد.
مصرف مواد پروتئيني (گوشت، مرغ، لبنيات و ماهي) به تنهايي کافي نيست، بلکه در کنار آنها بايد از سبزيجات، سالاد، آب و حبوبات استفاده نمود تا از يبوست جلوگيري شود و بايد در نظر داشت که مصرف زياد غذاهاي پروتئيني باعث تشنگي مي شود.
در خصوص کودکان و نوجواناني که براي اولين بار روزه مي گيرند، بايد تمام مواد مغذي در رژيم غذايي آنها گنجانده شود. اين نوجوانان بايد در وعده سحر به مقدار کافي غذا بخورند و آب ميوه هايي مثل هويج و گوجه فرنگي را بسيار مصرف نمايند.
چگونگي روزه گرفتن در ماه رمضان
روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان منافع فراواني به همراه دارد، ضمن اين که بايد نکات پزشکي و نحوه تغذيه نيز مورد توجه قرار گيرد. بنابراين مصرف غذاي زياد هنگام افطار و سحر ضرورت ندارد و مهم، داشتن رژيم مناسب غذايي در اين ماه است.
بدن مکانيسمهاي تنظيم کننده اي دارد که در طي روزه داري فعال مي شوند و سوخته شدن مؤثر چربي بدن در اين ماه رخ مي دهد. يک رژيم غذايي متعادل براي حفظ سلامت و فعاليت فرد در طول ماه رمضان کافي است. اختلالات به وجود آمده در اين ماه، حاصل مصرف زياده از حد غذا، مصرف نامتعادل غذا و خواب کم است .
سحر:
سحري را سبک مصرف کنيد.
افطار:
نياز فوري بدن هنگام افطار، به دست آوردن يک منبع انرژي به شکل گلوکز(قند خون) براي هر سلول زنده بخصوص سلولهاي مغز و اعصاب است. خرما و آب ميوه منابع خوب قند هستند؛ بنابراين هنگام افطار مصرف خرما، آب ميوه، سوپ سبزيجات با رشته به منظور حفظ تعادل قند، آب و مايعات بدن توصيه مي شود.
شام:
- گروه گوشت: مرغ، گاو، گوساله، ماهي و …
- گروه نان وغلات: اين گروه منبع خوبي از کربوهيدراتهاي مرکب به شمار مي آيند و تأمين کننده انرژي، پروتئين، مواد معدني و فيبرهاي غذايي مي باشند.
- گروه لبنيات ( شير، ماست، پنير و…) شير و محصلات لبني منابع خوب پروتئين و کلسيم هستند که براي حفظ بافت بدن و عملکردهاي متعدد فيزيولوژيک ضروري مي باشد.
- گروه سبزيجات: سبزيجات منبع خوب فيبرهاي غذايي، ويتامين A و ساير مواد شيميايي گياهي به شمار مي آيند که آنتي اکسيدان هستند. اين مواد در جلوگيري از سرطان، بيماريهاي قلبي-عروقي و بسياري از بيماريهاي ديگر مفيدند.
- گروه ميوه ها: ميوه را به عنوان آخرين قسمت شام يا فاصله کمي بعد ازشام مصرف کنيد تا باعث سهولت هضم غذا شد، از بروز برخي مسائل جلوگيري کند. ميوههاي ترش، ويتامين C بدن را فراهم مي کنند. ميوهها منبع خوبي از فيبرهاي غذايي هستند . ميوهها و مخلوطي از مغزها را مي توان بعد از شام يا قبل از خواب مصرف کرد.