ژورنال کلاب
ژورنال کلاب(نقد و بررسی کتاب روش همسر گزینی)
معاونین مدارس علمیه خواهران سطح 2 حضرت خدیجه(سلام الله علیها) بندرماهشهر، حضرت زینب(سلام الله علیها) امیدیه، حضرت رقیه(سلام الله علیها) رامهرمز، ریحانه النبی(سلام الله علیها) شادگان، فاطمة الزهراء (سلام الله علیها) دالاهو (استان کرمانشاه)، فاطمیه(سلام الله علیها) اروندکنار ، فاطمه معصومه(سلام الله علیها) اندیکا با مشارکت همدیگر ژورنال کلاب نقد و بررسی کتاب روش همسر گزینی برگزار شد.
این جلسه ژورنال کلاب با حضور خانم دکتر ممبینی، مدرس حوزه های علمیه خواهران در تاریخ 29 آذر 1400 در فضای مجازی اسکای روم برگزار شد.
مدرس حوزه های علمیه خواهران گفت: این کتاب روش همسر گزینی کتاب روش همسرگزینی نوشته آقای مهدی رفیعی موحد با موضوع و روش انتخاب صحیح همسر به رویکرد دینی و عقلی هست محروم کتاب بسیار ارزشمند است که ضرورت بحث از آن در جامعه امروز بدیهی هست و میتوان گفت که این کتاب بر اساس نیاز جامعه کنونی تألیف شده .
وی ادلمه داد: این کتاب ارزشمند در ۱۳۵ صفحه در ۲ فصل تدوینشده بر اساس معیارهای نگارشی این کتاب با قلمی روان و شیوا نگاشته شده و علائم نگارشی بهخوبی در آن رعایت شده مستندات هم بهخوبی در آن ارجاع دادهشده این کتاب صفحهآرایی نسبتاً مناسبی داره که البته با توجه به اینکه مخاطب این کتاب عموم و نوجوان و جوان ذکرشده میتوانست در سطح بهتری طراحی بشه.
وی افزود: عنوان کتاب روش همسر گزینی در رابطه با این عنوان، در این عنوان به جنبه اینموضوع بهخوبی توجه شده یعنی با توجه به این عنوان انتخابشده و اما جنبه هدف و نویدبخشی کمتر مورد توجه واقعشده مثلاً جایگزینی عنوان انتخاب آگاهانه یا مثلاً بهترین انتخاب و یا عنوانی که برای مخاطب مخصوصاً نوجوان و جوان جذاب نویدبخش باشه.
ممبینی در رابطه با جذابیت کتاب گفت: اما در این عنوان صرفاً جنبه موضوع لحاظ شده اگر جنبه جذابیت روی بخشی توی این انتخاب عنوان بیشتر به آن توجه میشد موجب ترغیب خواننده و مخاطب آن که به این اسم به سمت این کتاب ترغیب پیدا کنند قطعا بیشتر شد سختتر که طرح ساختاری قابلقبول هست دارای فصل بندی، پیشگفتار، پاورقی و نیز فهرست منابعی هست.
وی در رابطه با مستند بودن کتاب تصریح کرد: منابع کتاب هم منابعی دستاول و متقن هستند که به استحکام و اتقان این کتاب افزوده. البته در زمینه فصلبندی این کتاب به صفحات این اختلاف صفحات فصل اول و فصل دوم بسیار چشمگیر است فصل اول حدود ۲۳ صفحه و فصل دوم حدوداً ۶۰ صفحهای که این تفکرات این تفاوت صفحات بسیار چشمگیر است.
ممبینی در رابطه با محتوای کتاب گفت: اما در رابطه با متن و محتوای کتاب محتوای این کتاب شامل ۲ فصل است فصل اول به ضرورت بررسی و شناخت پیشاز ازدواج پرداخته و فصل دوم به مراحل تحقیق برای آشنایی پیشاز ازدواج پرداخته شده، که یکی از نکات حائز اهمیت این کتاب این است که چینش مطالب براساس روند منطقی بسط پیش رفته که این امر بسیار حائز اهمیت است و باعث این میشه که مخاطب و خواننده دچار سردرگمی نشود چراکه موضوع بر اساس روند منطقی بحثهای اینموضوع چینش شده .
وی ادامه داد: اما اگر فصلی هم به اهمیت و ضرورت ازدواج اختصاص داده میشد این امر منجر به تکمیل بهتر بحث شد یعنی ابتدا اهمیت و ضرورت ازدواج و سپس ضرورت شناخت پیشاز ازدواج و در آخر مراحل تحقیق پیشاز ازدواج بیان میشد و این فصل اهمیت و ضرورت ازدواج موجب تکوین بهتره این بحث میشد.
مدرس حوزه های علمیه خواهران در رابطه با آماری که نویسنده کتاب آورده گفت: در فصل اول به نکات مهم و کلیدی اشارهشده اطلاعات آماری دقیقی در اختیار مخاطب گذاشته شده اطلاعات آماری زمینی بینش واقعبینانه را برای مخاطب فراهم میکنه و بهنظر بنده اطلاعات آماری در موضوع طلاق آنهم در ابتدای بحث و صفحات ابتدایی کتاب موجب ملال و علائم نگرانی و ناامیدی خواننده میشه و با توجه به اینکه این آمار مربوط بهسال ۸۴ و ۸۵ هستند و حتی سالهای قبلش اگه این مباحث در اواخر این کتاب ذکر میشد مناسبتر بهنظر میرسید و در همین فصل در همین فصل اول این مطلب هم خالی بود که امر مشاوره در مراحل اول آشنایی و انتخاب بسیار مهم و راهگشا خواهد بود، مناسب بود که به این مطلب هم اشاره میشد.
وی ادامه داد: اما فصل دوم در فصل دوم کتاب به مراحل تحقیق و آشنایی پیشاز ازدواج اختصاص پیدا کرده در این فصل بسیار نوشید و منطقی به مراحل تحقیق پرداخته شده ابتدا در مرحله ای اول ارتباط با خدا استمداد از خداوند و توسل به ائمه در این امر خطیر و سرنوشتساز بیانشده در مراحل بعدی کسب دانش خانوادگی تعیین معیار احراز آمادگی شخصی جستوجو و شناسایی ابتدائی هما هنگی با انبیا نگارش دریافتها خواستگاری تحقیق میدانی گفتگوی مستقیم دیدار آزمایشهای پزشکی اعلام نظر قطعی و جمعبندی و در آخر مرحلهی چهاردهم آموزش زناشوئی این مراحل چهاردهگانهای است که در فصل دوم بیانشده و نویسنده محترم بسیار مفید و منطقی به مراحل تحقیق پرداخته .
ممبینی در رابطه با دقت نویسنده در کتاب گفت: این مراحل دارای سیر منطقی هستند و بهدرستی و با بیانی روان و شیوا تحلیل و تشریح شدهاند در خلال این مراحل هم به قالب نکاتی که هر یک از طرفین دختر و پسر باید توجه داشته باشند اشارهشده که این امر نشاندهنده دقت همهجانبه نویسنده محترم و اشراف ایشان بر موضوع دارد.
وی ادامه داد: در مرحله پنجم تحت عنوان جستجو و کشف و شناسایی این ادعایی مطالبی تحت عنوان ۳ معیار برای ازدواج ذکر شده که مناسبتر این بود که این ۳ معیار در مرحله دوم یعنی این معیار بررسی و تحلیل میشد سیر این حوادث معیارها در محلی کمک به فهم بهتر فهم بهتر مخاطب در تعیین این معیارها میشد یعنی اگر این معیارها در همان مرحله این ذکر میشد اونجا کمک میکرد که مخاطب فهم بهتری نسبتبه این معیارها پیدا کند.
وی افزود:در پایان فصل دوم مطالبی تحت عنوان پیوستها ذکر شده در پایان کتاب حدوداً ۵ پیوست بیانشده که شامل پیوست اول مجموعه قوانین فقهی حقوقی ازدواج و عقد دائم و پیوسته مجموعه قوانین فقهی حقوقی شرطهای ضمن عقد و پیوسته سوم مجموعه قوانین فقهی حوزه مهر یا مهریه پیوسته چهارم مجموعه قوانین فقهی حقوقی اسباب تحریم اینکه با چه کسانی نمیتوان ازدواج کرد و پیوسته پنجم هم سند ازدواج این پیوستها دارای مطالبی مفید و متقن هستند که موجب افزایش آگاهی مخاطب و خواننده در زمینه مسایل ازدواج میشود.
وی به نکته مهمی در رابطه با در نظر گرفتن سطح فهم مخاطب کتاب گفت: این نکته لازم به ذکر است که مطالب این پیوستها و باتوجه به اینکه مخاطب این کتاب به نوجوانان و جوانان هستند یعنی با توجه به سطح مخاطب دارای مطالبی هستند که بعضی از مطالب برای فهم بهتر نیاز به توضیح دارد و برای سطح این نوجوان و جوان باید حتما تشریح و توضیح داده بشه که قابلفهم باشه یا لااقل این بود که برخی از این اصطلاحات و مطالب در پاورقی تعریف و تشریح میشد تا مخاطب بتونه فهم درستی از این احکام و قواعد داشته باشد.
وی در پایان نسبت به نقاط قوت کتاب گفت: اما در جمعبندی مطالب نقاط قوت این کتاب بسیار فراوان بوده و مخصوصاً موضوع این کتاب که یکی از نیازهای مهم و قابلتوجه قشر جوان را مورد بحث و بررسی قرار داده بسیار حائز اهمیت است مخصوصاً در بحث مراحل تحقیق و آشنائی درفصل ۲ سوم بسیار موشکافانه به این مبحث پرداخته که این مسئله به جوان جامعه کمک میکنه که آگاهی و شناخت تصویر انتخاب آگاهانه بزند.