بایسته های پژوهشی
مدرسه علمیه حضرت زینب(س)- امیدیه به مناسبت هفته پژوهش نشستی با عنوان «بایسته های پژوهشی در سامانه مجازی تاریخ 23آذر 1400 در تالار پژوهشی برگزار کرد.
این نشست با سخنرانی خانم معصومه عبادی مدرس حوزه های علمیه خواهران بحث را با سخنی از حضرت امیر المومنین علی(ع) شروع کرد و گفت:امام علی(ع) می فرماید:« زکات دانش،نشر آن است» ، یک طلبه نیز باید در انتشار علم خود از راه تبلیغ چه به صورت گفتاری و چه نوشنتاری تلاش کند.
وی ا دامه داد: یکی از شرایط عمل به آن گسترش علم است گاهی یک سری امور را نمیتوان تنها از طریق تبلیغ با گفار بیان کرد و لازم است در رابطه با آن پژوهش هایی صورت بگیرد و آن پژوهش ها در قالب مقاله یا کتاب در اختیار دیگران قرار داد و با این کار مشکل را حل کرد یا شبه ای را پاسخ داد. و در اختیار مراکز آموزشی، علمی و پژوهشی قرار داد یا در سایت در اختیار مخاطبان گذاشته شود.
وی افزود : با توجه به جامعه کنونی و اینکه اکثر فرزندان ما ساعتهای زیادی از وقت خود را در فضای مجازی می گذرانند و با انواع شبهات روبرو هستند در حالی که از دانش کمتر برخوردار هستند و در معرض آسیب شدید به ایمان و اعتقادات خود هستند لازم است تبلیغ به صورت نوشتاری و در سایت و وبلاگ ها قرار داده شود تا جوان به راحتی بتواند پاشخ خود را در مواجهه با شبهات در یافت کند..
عبادی گفت: در پژوهش ها یک سری بایستههای پژوهش که لازم است هر پژوهشگری به آن عمل کند. اولین اقدام این اسنت که پژوهشگر اخلاص داشته باشد و به نیت و هدف الهی انجام دهد به گونه ای که در هر اقدام پژوهشی رضایت الهی را در اولویت قرار دهد این مورد را حتی اساتید اخلاق همیشه برای جویندگان علم سفارش کرده اند.
وی ادامه داد: دومین بایسته اخلاقی پژوهشگر احساس مسئولیت به اهلبیت و دین است یک پژوهشگر باید در انتقال دین صحیح و نشر و احکام و معارف اسلام احساس مسئولیت کند. و تنها به صرف اینکه دارای سطح علمی بالا شود کار نکند بلکه باید دارای روحیه علمی بالا همراه با صبر داشته باشد تتا بتواند به موفقیت و نیاز و مشکل جامعه را پاسخ دهد.
مدرس حوزههای علمیه خواهران گفت: همانطور که در تبلیغ چهره به چهره(منبر) لازم است سخنران مرحله به مرحله موضوع جلسله را پیش ببرد یک محقق نیز باید اینگونه عمل کند و در ابتدا برای خود یک نقشه راهی (طرحنامه)داشته باشد که طبق آن عمل کند تا به جواب برسد.
وی ادامه داد در طرح نامه لازم است که محقق ابتدا مساله خود را تبین کند و مشخص کند که در چه حیطه قرار است مساله خود را بررسی کند. آیا می خواهد با رجوع با آیات و روایات مساله را حل کند یا با رجوع به کتب روان شناسی و جامعه شناسی مساله مورد نظر را حل کند؟
وی افزود: در گامهای بعد سوال طرح کند و ضرورت و اهمیت پرداختن به موضوع این مساله قرار است چه کمکی به جامعه علمی بکند را بیان کند، و قبل از هر پژوهشی پژوهشگر باید بررسی کند که آیا کسی به این مساله پرداخته است یا خیر که مبادا تلاش این مساله تکراری باشد و یا از تجربیات دیگران استفاده کند تا بتوان به خوبی مساله مورد نظر خود را پاسخ دهد.
ایشان در پایان به طلاب پژوهشگر توصیه کرد و گفت : پژوهشگرا توجه کنند همیشه در نگار مقاله سعی شود از منابع دست اول یا دست دوم استفاده کنند و در ارجاع دهی اصل امانتداری را به خوبی رعایت کنند.تا مقاله یا کتابی که می نویسند از اهمیت و اعتبار بالایی برخوردار شود.